Меню

Връзки


Съботно училище и Лично служене Посетете сайта и форума на отдел „Съботно училище и Лично служене”

Материали

От жаба до принц - с вград. субт.
Видео материал

Секция: Видео
Катег: Научно-популярни фимли
Тип: .avi
Раз: 699 MB

Свали файла

Анкета

Колко често се молите на ден?

Почти постояно.
Доста.
3-4 пъти.
1-2 пъти.
Много рядко.
Не се моля.


Резултати

Вход

Адвентни църкви

* Варна
* Велико Търново
* Враца
* Габрово
* Димитровград
* Добрич
* Кърджали
* Кюстендил "Б"
* Плевен
* Пловдив-Център
* Пловдив-Запад
* Русе
* София - "Благодат"
* София В - Слатина
* Стамболийски
* Хасково

Молете се за: racho

      molete se za racho i dimitrinka da badat edno istinsko i silno sploteno hristiansko semeistvo koeto da sluji na GOSPODA s duh i istina.i vsi4ki vrazki i kreposti na satana da badat razru6eni BOJIETO pomazanie da bade varhu tiah.

още >>

Банери

ИСТОРИЯ


Кратка история на църква Стражица

Пионерите на ЦАСД Стражица {Натиснете за голям размер}       През 1924 година хора от тогавашното село Стражица отиват да работят в Свунте Георги — Румъния, като градинари. Пръв проявява интерес към адвентната истина Продан Бозов. На 19 октомври 1924 година чрез брат Монтян биват запознати с истината и кръстени Продан Бозов и Яна Проданова (съпрузи),  и Янко Милев и Слава Илиева (също съпрузи).
        Връщайки се в Стражица, те започнали да споделят истината с хората от селото. Мнозина говорели за тях, че се били побъркали.
Защо? - защото били оставили неделята и празнували съботата.
        Стоян Пеев (брат на Яна Проданова и основател на комунистическото движение в Стражица) се заинтересувал от адвентното учение, прочел Библията и станал адвентист. Бил шивач по професия и много ревностен вярващ. Ходел по селата, шиел на хората дрехи, проповядвал, подпомагал много бедни хора.
        През 1925 год. в България се намира Брат Алфред Томас — мисионер. На 18 март  1925 година той кръщава Дена Христова и Вълкана Йорданова. А преди това, през 1924 год., вече се били кръстили Никола Василев Бозов заедно със съпругата си Пена Николова, Недялка Янкова Милева, Бонка Илиева, Стоян Пеев Атанасов.
        Стоян Пеев, Продан Бозов и Никола Бозов били едни от стълбовете на църквата. Последният, Никола Бозов, бил беден, но много посветен. Неговите близки често го укорявали, че много четял Библията. Свирел на устна хармоничка и една от любимите му песни била сегашната 235-та от нашите песнарки - "Твое, Христе, е делото”. Починалата неотдавна сестра  Бонка Илиева била ревностна колпортьорка, обиколила много градове от страната, а около 1950 година Стоян Пеев основава църквата в село Козаревец.
        На църква ходели отначало в с. Джулюница, в дома на брат Влади Бонев. През 1929 година започват да се събират в съботен ден в с Стражица, по домовете.

Интерес представляват някои писма на полицията в Стражица по онова време. Във връзка с писмо №1828 от 20.03.1939 год. на Областното полицейско управление се искат сведения за членовете и ръководството на адвентистите от с. Стражица. От писмото се вижда, че в този период църквата се води от държавата като секта и над нея се извършват внимателни  наблюдения.
        Кметът на Стражица Димитър Москов с поверително писмо № 2122 от 21.03.1939 год.   изпраща  два  списъка - на   ръководството  и на членовете, както следва:

„Ръководство:
Председател — Стоян Пеев
Секретар — Продан В. Бозов
Касиер — Никола В. Бозов
Председател на съботното училище — Никола В. Бозов
Секретар на съботното училище — Янко Енев Милев

Членове на църквата:

  1.  Продан В. Бозов — съпруга Яна,
  2. Стоян Пеев — съпруга Васил,
  3. Никола В. Бозов  —  съпруга Пена,
  4. Янко Енев Милев  — съпруга Неделя,
  5. Слави Рачков Ябанджиев — съпруга Елена,
  6. Стефана Христова Цонева,
  7. Дена Христова Илиева,
  8. Яна Илиева,
  9. Слава Илиева Милева,
  10. Кина Рачкова Ябанджиева.

Събират се за богослужения в пореден № 1, 3, 4 и 5.”

        В 1948 год. вярващите с доброволен труд и дарения построяват църква в дворното място на присъединилите се Слави Рачков и Елена Ябанджиеви, кръстени през 1931 год. Събирането за богослужение продължава в тази сграда до 1994 год., когато се построява сегашната църква на ул "Ивайло" 22, по времето на обслужващия проповедник Райко Цеков. Същата е построена чрез фирмата на брат Павел Овчаров и с финансова помощ от брат Мак Нийлс. На 15.10.1994 год. става откриването и освещаването на църквата като същевременно се чества и 70-годишен юбилей.

        На 21.03.1986 год. гр. Стражица преживява голямо земетресение. Тогава църквата наброявала 62 члена. Месец декември членовете са 65 и тогава преживяват второ земетресение - църквата е почти съборена. Мнозина от членовете се преместват да живеят в околните населени места, които не били засегнати от бедствието. През 1988 год. и 1989 год. отново се завръщат в Стражица и възстановяват полуразрушената църква. Броят на членовете е около шестдесет.

•  •  •
    

Библейски работници и пастири, обслужвали църквата:

Алфред Томас,
Стефан Константинов,
Йордан Михайлов,
Борис Николов,
Борис Кирилов,
Ангел Илков,
Андрей Георгиев,
Васил Иванов,
Никола Аркалиев.
Александър Иванов,
Рачко Ябанджиев,
Александър Маринов,
Кирил Куманов.
Никола Марков,
Руско Йорданов Русев (Бъчваров),
Филип Калинов,
Райко Цеков (с обслужващ пастор Михаил Контаров),
Евгени Ковачев (с обслужващ пастор Ганко Мавродиев),
Стоян Томанов,
Красимир Бенов,
Кристиан Димитров (Глобална мисия)

•  •  •

На 16 октомври 2004 година се навършиха 80 години от основаването на ЦЪРКВА СТРАЖИЦА...


a